Home / Iași SPE Student Chapter / Studenții de la Geologie în vizită de studiu la singura mină de petrol din Europa

Studenții de la Geologie în vizită de studiu la singura mină de petrol din Europa

Studenții Departamentului de Geologie din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, (specializările Inginerie Geologică și Geochimie) au participat în perioada 19-21 mai 2017 la o vizită de studiu în județul Buzău, la Sărata-Monteoru. Aici se află singura mină de exploatare a petrolului din Europa și a doua din lume.

În prezent, mina se află în proprietatea companiei OMV Petrom iar facilitarea accesului studenților de la UAIC s-a realizat, în scop educațional, cu sprijinul Secțiunii Române a SPE (Society of Petroleum Engineers), asociație profesională în cadrul căreia activează atât studenți cât și cadre didactice ale Departamentului de Geologie.

Vizita de studiu a durat aproximativ 3 ore, timp în care studenții au explorat galeriile celor două orizonturi ale minei (dispuse la 240 și 320 m adâncime), au aflat metodele și instalațiile utilizate pentru exploatarea petrolului, au prelevat eșantioane de rocă din cadrul ferestrelor de vizitare și au putut face observații asupra proprietăților fluidelor și rocilor din zăcământ.

Mina de țiței Sărata-Monteoru a fost construită în două etape, între anii 1925-1948 și 1979-1994, în aceste perioade fiind executate mai multe lucrări precum: puțuri, galerii și sonde orizontale și verticale, ascendente și descendente. Țițeiul este colectat și transportat gravitațional în galeriile minei prin intermediul unor jgheaburi cu înclinare de 2-3o după care este adus la suprafață cu ajutorul unei instalații de extracție prin aer-lift.

Pe parcursul celor 3 zile, studenții au vizitat și alte obiective de interes geologic aflate pe arealul județului Buzău. Printre obiectivele vizate se numără: Vulcanii noroioși de la Pâclele Mari, Pâclele Mici și Pâclele Beciu, Focul viu de la Terca (Lopătari), Platoul de sare Meledic, Muzeul chihlimbarului de la Colți, Ansamblul rupestru Aluniș și Ansamblul de trovanți ”Babele” de la Ulmet. Zona vizitată prezintă un real potențial geoturistic și educațional, în prezent fiind evaluată în vederea realizării unui geoparc.

Activitatea studenților Departamentului de Geologie, intitulată ”Vizită de studiu la mina de țiței Sărata Monteoru” și derulată în perioada 19-21 mai 2017 sub coordonarea sef lucr. Ciprian Chelariu, face parte din seria activităților extracurriculare ale UAIC și a fost realizată cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Secțiunii Române a SPE (Society of Petroleum Engineers) și OMV Petrom.

Mai multe detalii despre activitățile studenților Departamentului de Geologie pot fi vizualizate la http://geology.uaic.ro.

Tags: